About

Tko smo

Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko je najviši oblik organiziranosti vatrogastva u gradu Jastrebarsko, strukovna je i humanitarna organizacija dobrovoljnih vatrogasnih društava i vatrogasnih postrojbi u gradu Jastrebarsko, koji svoju djelatnost obavljaju bez namjere stjecanja dobiti, podvrgavajući se u ostvarivanju svojih interesa i ciljeva.

Vatrogasna župa Jastrebarsko, tadašnjeg sreza Jastrebarsko, osnovana je 24. ožujka 1929. godine u trgovačkoj vjećnici mjesta Jastrebarsko kao preteča današnje Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog s osnovnim ciljem, da se zajedničkim stručnim snagama i tehnikom okolnih vatrogasnih društava unaprijedi vatrozaštita na području Jaske i njene šire okoline. U trenutku osnivanja tadašnju srezu jastrebarsko sačinjavali su DVD Jastrebarsko, DVD Cvetković, DVD Domagović, DVD Krašić, DVD Novaki, DVD Petrovina, DVD Pribić, DVD Sveta Jana i DVD Volavje.

Preustrojavanjem lokalne samouprave 1993. godine i osnivanjem novih općina, preustrojavaju se i vatrogasni savezi općina i osnivaju vatrogasne zajednice općina i gradova. Nakon toga osnovale su se vatrogasne zajednice općina Žumberak, Krašić, Klinča Sela i Pisarovina, a Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko nastavila je s radom kao pravni sljednik Vatrogasnog saveza općine Jstrebarsko.

Danas VZG Jastrebarsko broji 25 dobrovoljna vatrogasna društva + 2 u gospodarstvu, s ukupno preko 1950 člana, od čega je 410 mladih. Dobrovoljna vatrogasna društva posjeduju 23 vatrogasna doma i 38 vatrogasnih vozila.

Godišnje interveniramo u spašavanju ljudi i imovine ugroženih požarom između 60 i 100 puta. Uz to već desetak godina dislociramo naše vatrogasce i tehniku na priobalje tijekom ljetne protupožarne sezone. Tu svakako valja istaknuti činjenicu da na tim intervencijama sudjeluje u prosjeku 19 DVD-a (najviše središnji DVD  Jastrebarsko).

Da bi tu osnovnu djelatnost mogli učinkovito provoditi kontinuirano se uvježbavamo (osam vježbi godišnje + vježbe po DVD-ima), opremamo, osposobljavamo i usavršavamo.

Osim te osnovne djelatnosti vrlo smo aktivni u natjecateljskim aktivnostima (sudjelovali smo na svim državnim natjecanjima), te u kulturnim (najmasovniji u RH – 6 puhačkih i dva  tamburaška orkestra), te s radom djeluje puhački orkestar vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko kao reprezentativni orkestar sačinjen od ponajboljih članova iz 6 orkestara.

Veliku pažnju dajemo djeci i mladima, tako ističemo malu vatrogasnu olimpijadu koju vatrogasna zajednica organizira u Dječjem vrtićem Radost, u osnovnoj i svim područnim školama provodimo preventivna i edukacijska predavanja.

Vatrogasna zajednica grada Jastrebarsko danas je jedna moderna, napredna, aktivna zajednica koja brine za povijest i prati sve trendove budućnosti za dobrobit svih građana grada Jastrebarsko i Republike Hrvatske.

Izvršni odbor VZG Jastrebarsko

Priznanja i nagrade

1

Nagrada Grada Jastrebarskog 2005.

 

 

Više o tome
2

"International Youth Music Festival in Zurich" -2005. 1. nagrada, 2012. 3. nagrada

 

Više o tome
3

Predsjednik VZGJ dobitnik Državnog Odlikovanja Red Danice Hrvatske S Likom Katarine Zrinske 

 

Više o tome

Tijela VZG Jastrebarsko

PREDSJEDNIŠTVO VZG Jastrebarsko:

 1. Željko Popović
 2. Vedran Boričević
 3. Josip Novosel
 4. Mladen Boričević
 5. Ivan Samarin
 6. Ranko Vojnović
 7. Josip Lacković
 8. Mirko Smetko
 9. Franjo Jagunić
 10. Ivan Dugić
 11. Mladen Lončarić
 12. Robert Kralj
 13. Andrej Krlin
 14. Tomislav Gvozdanović
 15. Vladimir Sirovica
 16. Stjepan Vađina
 17. Bojan Pozderac
 18. Stjepan Jurkovac
 19. Josip Golub
 20. Ivan Ciglar
 21. Zvonko Horvatić
 22. Božidar Jurković
 23. Danijel Vodopija
 24. Josip Jurelinac
 25. Ivica Stinčić
 26. Željko Boroša

NADZORNI ODBOR:

 1. Ivica Sikra
 2. Stjepan Blažek
 3. Tomislav Lončarić

IZVRŠNI ODBOR

 1. Željko Popović
 2. Vedran Boričević
 3. Ranko Vojnović
 4. Ivan Samarin
 5. Mladen Boričević
 6. Josip Novosel
 7. Goran Batušić

ZAPOVJEDNIŠTVO VZG JASTREBARSKO

 1. Vedran Boričević
 2. Goran Batušić
 3. Dalibor Grdović
 4. Mladen Cvetan
 5. Goran Dikšić
 6. Dragutin Mulig
 7. Tomislav Mihina
 8. Dražen Derdić
 9. Daniel Kišan

 

 

ODBOR ZA VATROGASNU MLADEŽ

 1. Goran Dikšić 
 2. Mladen Cvetan 
 3. Maja Borković 

ODBOR ZAOSPOSOBLJAVANJA I USAVRŠAVANJA

 1. Ivica Sikra
 2. Mladen Boričević 
 3. Vedran Boričević 

ODBOR ZA VATROGASNA NATJECANJA

 1. Robert Kralj 
 2. Krešimir Kišan 
 3. Silvija Ćopić 

ODBOR ZA ORGANIZACIJSKA I FINANCIJSKA PITANJA

 1. Jadranka Domjančić 
 2. Ivana Grbavac
 3. Barica Batušić

ODBOR ZA ODLIKOVANJA I PRIZNANJA

 1. Josip Rešetić 
 2. Božidar Borković
 3. Ignac Smetko