Opasnosti u objektima javne namjene i školama

Škole, veća okupljališta su prostori gdje mladež prisustvuje nastavi i izvannastavnim aktivnostima te provodi slobodno vrijeme na pripadajućim športskim terenima.


 Evakuacija

Upoznajte se s načinima najbržeg i najsigurnijeg napuštanja građevine u slučaju požara. Razmotrite da li u svakom trenutku imate bar dva puta za evakuaciju. Da li ste upoznati s putevima za spašavanje? Ako niste, raspitajte se. Da li se redovito ili barem jednom godišnje održavaju u vašoj školi vježbe evakuacije? Ako ne, raspitajte se zbog čega to nije slučaj. Izlaze za nuždu i požarne puteve držite slobodne i prohodne. Ako se oglasi požarna uzbuna, pokušajte što smirenije i bez naguravanja i panike na uhodani način napustiti građevinu.


Poštivajte kućni red

Najvažnije je da se poštivaju pravila koja su propisana u školi. Direktno ili indirektno ćete ugroziti sebe i druge ako ih se ne pridržavate.

* Igra s vatrom i pirotehnička sredstva

Najstrože je zabranjena bilo kakva igra s vatrom, bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava.

* Održavanje priredbi

Za proslave i svečanosti u okviru škole kao ukrasne elemente rabite teško zapaljive materijale, a svakako ukrase postavite na dovoljnu udaljenost od rasvjetnih i grijaćih tijela.


Pušenje

Pušenje je u školi najstrože zabranjeno. Pridržavanje te zabrane je u interesu svih đaka, jer, kao što je poznato, ne samo da može biti uzročnik požara, nego je i izrazito štetno za zdravlje.

* Kemijski laboratorij

Škole posjeduju kemijske laboratorije, gdje se provode praktični pokusi iz kemije. Strogo je zabranjeno bez nazočnosti profesora koristiti ili dirati bilo kakve predmete ili tvari iz kemijskog laboratorija.

Comments are closed.