Puhački orkestar VZG Jastrebarsko

Puhački orkestar vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko

Puhački orkestar vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko zamišljen i sastavljen je kao reprezentativni orkestar koji je sačinjen od ponajboljih glazbenika iz puhačkih orkestara sa područja grada Jastrebarsko.

U organizaciji Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko početkom 2004. godine formiran je prvi puta  Puhački orkestar za nastup na svjetskom natjecanju puhačkih orkestara čiji su članovi mlađi od 25 godina, koji se od 7. do 13. srpnja 2005. godine održao u Zürichu.

Orkestar je sastavljen od 57 glazbenika koji su mlađi od 25 godina (prema propozicijama natjecanja), a članovi su 4 puhačka orkestra sa područja grada Jastrebarskog, i to puhačkog orkestra DVD-a Gornji Desinec koji čini okosnicu orkestra, te članovi puhačkih orkestara DVD-a Domagović, DVD-a Stankovo i DVD-a Cvetković.

Orkestar je popunjen i učenicima glazbene škole iz Zagreba iz razloga zastupljenosti pojedinih instrumenata kojih naši orkestri nemaju. Stručni voditelj orkestra je prof. Petar Fabijanić.

“International Youth Music Festival 2005 in Zürich“ je svjetski festival mladih glazbenika, a puhački orkestar VZG Jastrebarsko je u svojoj kategoriji, u kojoj je nastupio još 21 orkestar, osvojio prvu nagradu. Nagrade (prva, druga, treća) dodjeljuju se ovisno o broju osvojenih bodova za izvedbu zadane i izabrane kompozicije, a uz naš orkestar prvu nagradu osvojilo je još devet orkestara, drugu nagradu četiri, treću dva, dok šest orkestara nije osvojilo nagradu zbog nedovoljnog broja bodova, što potvrđuje da je orkestar dostojno predstavljao Grad Jastrebarsko, Zagrebačku županiju i Republiku Hrvatsku.

Osvojena prva nagrada na svjetskom natjecanju u Zürichu rezultat je mukotrpnog truda i zalaganja mladih glazbenika sa područja grada Jastrebarskoga na čelu sa profesorom Petrom Fabijanićem, koji su dolaženjem na redovite probe jednom tjedno vježbali i radili kako bi postigli što bolji rezultat na natjecanju.

Zbog svih ovih navedenih rezultata i uspjeha orkestra u protekloj godini Gradsko vijeće Grada Jastrebarsko odlučilo je da se orkestru dodijeli NAGRADA GRADA JASTREBARSKOG,  jer je napornim i sustavnim radom te izuzetnim zalaganjem mladih glazbenika i njihovog voditelja, redovitim probama i nesebičnim odvajanjem slobodnog vremena, uz školske i studentske obaveze, postigao vrhunske rezultate, ostvario primjernu suradnju mladih ljudi iz različitih naselja našega grada i dostojno zastupao svoj zavičaj i domovinu (citat iz povelje). Nagradu je u ime VZG Jastrebarsko primio predsjednik Željko Popović.

Krajem  2009. godine orkestar je ponovno počeo s radom za nastup puhačkog orkestra VZG Jastrebarsko na 1. Međunarodnom Festivalu vatrogasnih puhačkih orkestara u Leipzigu. Festival je održan u sklopu sajma vatrogastva Intershuc, a orkestar je imao čast prvi nastupiti.

Orkestar je sačinjen od glazbenika iz puhačkih orkestara: DVD-a Cvetković, DVD Domagović, DVD-a Stankovo, DVD-a Plešivica, DVD-a Gornji Desinec. Orkestar je sačinjavalo 50 glazbenika koji su se za susret pripremali 4 mjeseca pod vodstvom Dragutina i Petra Fabijanića.

Puhački orkestar VZG Jastrebarsko  sudjelovao je na 5. “International Youth Music Festival 2012 in Zürich“ koji se održavao   od 6. do 11. Srpnja 2012. godine. Gradski orkestar sastavljen je od ponovno od ponajboljih mladih glazbenika iz šest puhačkih orkestara sa područja našeg grada počeo je s radom krajem 2011. godine, a brojao je oko 60 članova koje je uvježbavao profesor Petar Fabijanić. Naš orkestar bio je jedini predstavnik Republike Hrvatske na natjecanju te osvojio brončanu medalju. Festival se održava svakih 7 godina i ovo je treće gostovanje naših predstavnika. Svaki orkestar na natjecanju izveo je po jednu zadanu i jednu odabranu skladbu.

Osim natjecanja članovi puhačkog orkestra  VZG Jastrebarsko sudjelovali su i u mimohodu ulicama Züricha, te su imali čast nastupiti u prepunoj dvorani Zuriche Opere na gala koncertu priređenom za najbolje orkestre. Puhački orkestar VZG Jastrebarsko sastavljen je od predstavnika šest puhačkih orkestara s područja Grada koji uključuje PO Cvetković, PO Domagović, PO Gornji Desinec, PO Plešivica, PO Petrovina i PO Stankovo. Osim druženja na natjecanju, članovi PO VZG Jastrebarsko obišli su grad Zürich te grad Lucern.

Od značajnijih nastupa još možemo istaknut prijem Predsjednika RH Ive Josipovića u Kampu vatrogasne mladeži u Fažani.

Orkestar VZG Jastrebarsko prijavljen za 6. “International Youth Music Festival 2017 in Zürich“ koji će se  održat   u srpnju 2017. godine, te će ponovno započet s radom i željom  za ostvarivanje što boljih glazbenih rezultata, na ponos  VZG Jastrebarsko, Grada Jastrebarsko i Republike Hrvatske.