Zamjenik zapovjednika VZG Jastrebarskog sudjelovao na savjetovanju u Rijeci

  • IMG_0803
  • IMG_0802
  • IMG_7414
  • IMG_7415

Zamjenik zapovjednika VZG Jastrebarskog, ujedno i zapovjednik DVD-a Jastrebarskog Goran Batušić sudjelovao je na Međunarodnom savjetovanju vatrogasaca održanom u Rijeci 24.listopada 2017. Tema savjetovanja bila je "Sigurnost vatrogasaca u operativnom djelovanju" a prisustvovalo je oko 130 vatrogasaca iz Hrvatske i susjednih zemalja. 

Uz trojicu hrvatskih instruktora koji su predavali na savjetovanju, šestoro je predavača došlo iz inozemstva i to iz Kanade, Južne Afrike, Australije, Austrije, Njemačke, i Slovenije.

Na savjetovanju mogle su se čuti brojne novosti i zanimljivosti iz svjetske prakse, a vezane uz unapređenje sigurnosti vatrogasaca u operativnom djelovanju. Tako su prezentirane opasnosti od solarnih panela ugrađenih na krovišta objekata, nove opasnosti u autoindustriji, prezentirana su pravila sigurnosti na požarima otvorenih prostora zatim Flashfire kao pojava na intervencijama objekata zbog koje vatrogasci tragično stradaju, standardni operativni postupci kod gašenje požara visokih objekata, te novi pristupi obuci vatrogasaca.   U nadasve zanimljivom predavanju instruktorice Kim Wassum iz Frankfurtske vatrogasne postrojbe, prezentirana je nužna potreba dekontaminacije interventnih vatrogasnih odijela nakon svakog izlaganja nusproduktima izgaranja na intervencijama i uzročno posljedična veza pojave malignih oboljenja kod vatrogasaca uslijed neadekvatne i neredovito održavane opreme. Zapovjednik zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih održao je zanimljivo predavanje o načinima  na koji se vatrogasci u Zagrebu obučavaju i podižu razinu sigurnosti.

G.B.

No Comments Yet.

Komentirajte

You must be Logged in to post a comment.